La recollida selectiva porta a porta (PaP) consisteix en lliurar els residus -prèviament separats en origen-  al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció objecte d’aquest tipus de recollida.

A través d’un model porta a porta es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (rebuig, FORM, vidre, envasos i paper i cartró), o la recollida només d’algunes fraccions, que com a mínim són rebuig i FORM, mantenint els contenidors per a la resta de fraccions.

Els resultats de recollida selectiva assolits en els municipis que tenen en marxa sistemes porta a porta són en general superiors, tant en quantitat recollida com en qualitat de la separació (en general se situen entre el 60 i el 80% de recollida selectiva).

L’aplicació de la recollida porta a porta és més senzilla en zones de baixa densitat de població on la identificació dels residus de cadascú és més fàcil.

La implantació de sistemes de recollida PaP requereix un cert canvi d’hàbits que propicia la participació dels ciutadans, de manera que és necessària una adequada campanya de comunicació.

Els models de recollida PaP permeten identificar el generador i per tant possibiliten la implantació de sistemes de fiscalització més justos com són els de pagament per generació (per exemple, pagament per bossa o pagament per bujol).

 

Recollida porta a porta (PAP)

PAP en municipis menys 5.000 habitants

Els municipis amb PAP implantat, totalment o parcialment

La Recollida Selectiva Porta a Porta i els efectes sobre la prevenció de residus

Els resultats ambientals

Sistemes de Pagament per Generació (PxG)

Font: Associació de Municipis Catalans per a la recollida porta a porta

Font: Agència de Residus de Catalunya

 

Model de recollida porta a porta
Etiquetat a:    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.