Cinc contenidors de recollida selectiva de residus: matèria orgànica, vidre, paper i cartró, envasos i resta. Cadascuna d’aquestes fraccions cal que es reculli de forma separada, per tal de poder reciclar els residus adequadament.

La correcta gestió dels residus és diferent en funció del tipus de residu que tinguem ja que existeix un tractament específic per al seu reciclatge. Així doncs, a continuació trobareu informació sobre les tipologies de residus més freqüents i el seu contenidor corresponent.

 

Preguntes freqüents

Vidre

El vidre representa el 8% en pes dels residus municipals generats a Catalunya segons dades del PROGREMIC 2001-2006 i es tracta d’un material fàcilment recuperable. El vidre es pot reutilitzar o bé reciclar conservant en gran mesura les seves qualitats inicials. Tanmateix cal diferenciar el vidre d’envàs del vidre pla per al seu correcte reciclatge.

El tipus de vidre utilitzat habitualment es fabrica barrejant sílice i potassa o sosa amb petites quantitats d’òxids metàl·lics que hi aporten duresa i, opcionalment, color.

Paper i cartró

El paper i cartró representa el 25% en pes dels residus municipals generats a Catalunya segons dades del PROGREMIC 2001-2006. El paper està fabricat principalment per cel·lulosa obtinguda d’espècies vegetals i/o per paper usat. El cartró es fabrica a base de pasta de paper endurida que pot variar de composició en funció de la finalitat (capses, caixes per embalar o transportar…).

La recollida selectiva del paper i cartró té com a objectiu final possibilitar-ne el reciclatge i així estalviar energia i matèries primeres respecte si el paper s’hagués fet partint de pasta verge.

Envasos domèstics lleugers

El lliurament dels envasos lleugers esbandits i aixafats facilita el procés de recollida selectiva d’envasos que pot realitzar-se segons diferents models de recollida. En el procés de recollida els envasos lleugers no poden sotmetre’s a un procés de compactació gaire intens (màxim 4:1 amb relació volum o fins a una densitat màxima de 120 Kg/m3) ja que van destinats a les plantes de triatge a on se’ls separa per materials.
El sistema més habitual de recollida d’envasos a Catalunya és el contenidor groc.L’Agència de Residus de Catalunya i Ecoembes han subscrit un conveni al qual s’adhereixen els Ens Locals, que reben recursos en funció dels residus recollits.

Font: Agència de Residus de Catalunya

Model de recollida cinc fraccions
Etiquetat a:    

752 thoughts on “Model de recollida cinc fraccions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.